La meva tesi

CASA DE COLĎNIES I REFORMA DE NUCLI URB└ A VILAPLANA


Des de la seva creaciˇ, el terme de Vilaplana va formar part del comtat de Prades, i anava junt amb el de l'Aliexar. Els primers textos escrits sobre la vila la citen amb el nom llatinitzat de "Villam Planam". Sembla que la seva repoblaciˇ va ser lenta i no fou fins al segle XIV quan el municipi va comenšar a tenir una certa importÓncia. En el segle XVIII encara pertanyia a la senyoria del ducat de Cardona.

El febrer de 1714 la vila va ser atacada per les tropes filipistes per haver acollit alguns seguidors del guerriler Carrasclet, molt popular encara en la cultura folkl˛rica de la zona.

L'esglÚsia parroquial Ús dedicada a la Nativitat. Es va construir entre els anys 1736 i 1739 sobre l'antic temple romÓnic. Actualment Ús d'estil barroc i per a la decoraciˇ s'utilitzen elements de l'antic temple, aixÝ com l'altar i les campanes. El campanar es va afegir l'any 1744.

Dins del temre municipal s'han trobat algunes restes romanes i tambÚ una important necr˛polis del neolÝtic. TambÚ hi ha pintures rupestres.

La principal activitat econ˛mica Ús l'agricultura; destaquen els cultius d'olivers, avellaners i ametllers.

ESTAT ACTUAL

La situaciˇ actual del centre de Vilaplana presenta uan configuraciˇ de petits patis a´llats, antigament horts, que actualment tenen un ˙s restringit a la propietat a la qual pertanyen i que a mÚs, degut a les construccions complementÓries que han anat sorgint durant aquest ˙ltim segle, queden colgats, prÓcticament no disfruten de llum natural directa i resten mal ventilats.

Totes aquestes construccions es recolzen sobre elements de cert interŔs com sˇn l'EsglÚsia i la petita capella que l'acompanya. La saturaciˇ d'aquestes petites peces impedeix l'observaciˇ de tots els elements que constitueixen el Temple.

Una de les intencions del projecte Ús oxigenar la part central de l'illa i donar lloc a un espai unificat i comunicador de tots els elements que hi intervenen.

Aquest procÚs s'ha dut a terme mitjanšant una anÓlisi de totes les peces que componen aquest interior d'illa i seleccionant les que, ja sigui per la seva mala col.locaciˇ o per la seva baixa rellevÓncia arquitect˛nica, impedeixen el correcte funcionament de l'illa, i prescindir-ne.

EL PROJECTE

El projecte de casa de col˛nies i reforma urbana a Vilaplana Ús una intervenciˇ que consisteix en:

-Un edifici de nova planta situat a la parcel.la ara ocupada per la propietat del carrer Major n║5, i que aprofita l'antiga fašana principal de la casa. Aquest edifici complirÓ les funcions de casa de col˛nies i alberg de joventut amb una capacitat per a 52 ocupants i comptarÓ amb un pati privat annex a la nova plaša de l'EsglÚsia.

-La reforma de la primera i segona planta de la rectoria, transformant l'espai en una sala d'exposicions i punt d'informaciˇ del territori. Aquest espai tambÚ donarÓ accÚs al campanar i servirÓ de connexiˇ peatonal p˙blica entre el carrer Major i el carrer d'└ngel GuimerÓ a travÚs de la plaša de l'EsglÚsia.

-La rehabilitaciˇ de l'escala del campanar, actualment molt deteriorada, hi donarÓ un mÚs fÓcil accÚs i permetrÓ recuperar, com a recinte expositori complementari al de la rectoria, un espai actualment en des˙s a l'interior de l'esglÚsia: el cor.

-La nova plaša de l'EsglÚsia funcionant com a nou eix de circulaciˇ i vertebrador serÓ un nou centre d'interŔs urbÓ atesa la privilegiada situaciˇ en quŔ es troba, just al costat de l'EsglÚsia i envoltant la c˙pula de la capella fins ara amagada per les edificacions contigŘes.